Billede Credits: Pexels.com

Hvad Betyder ISO?

10. January 2022

Hvis du kan lide at tage billeder og vil gerne gå en tand mere op i det, så er der mange termer du skal kende og vide hvad de bruges til. ISO er et af de mest kendte termer og i dette indlæg vil jeg gøre dig klogere på ISO.

I meget korte træk kan man sige at ISO'en afgør om billeder bliver mørkt eller lyst, når du tager det. Ved at justere ISO'en på objektivet, kan du få mere lys ind eller udluk mere lys. 

Med et højere ISO vil billedet bliver meget lysere og et lavere ISO vil gøre billedet mørkere. Dog bør billedets lysmængde ikke afhænge af ISO'en.

Man kan nemlig hurtigt komme til at overjustere sin ISO, så billedet bliver påvirket. Med for lav en ISO kan billedet blive grynet. Med for lav en ISO vil billeder blive helt mørkt.


Derfor skal man finde en fin balance mellem lav og høj ISO. Hvis man gerne vil have at billeder bliver lyser, så kan man lettere justere det med ekstern lys som studielys osv.

ISO står for International Organization for Standardization - Hvilket ikke lyder til at have noget med kameraudstyr at gøre, men ISO stammer dog fra organisationen. 

Vi sender et stort tak til avXperten, der har støttet ovenstående indhold. Heraf mærkatet, som du ser øverst.