Hvad betyder blænde?

Blænde har betydning for hvor meget dit objektiv kan åbne op, og derved hvor meget lys objektivet lukker ind til sensoren i dit kamera. Jo større blænde, des mere lys lukkes ind.

Blænde læses som et tal, typisk med et F skrevet foran, f.eks. F3.5, F5.6, F8, 0. lign. Her gælder det for blænden, at jo mindre en blænde værdi, jo større er blænden. Dvs. at et blændetal på F1.2 er en stor blænde, og en blænde på F32 er en meget lille blænde.

Blændetallet udregnes som objektivets brændvidde divideret med blændeåbningens effektive diameter. F.eks. hvis brændvidden er 50mm, og blændeåbningens diameter er 12,5 mm, så er blændetallet 4 (50mm/12,5mm). Du kan også udregne, når brændvidden er 50 mm og blændetallet er 4, så er blændeåbningens diameter 12,5 mm (50mm / 4).

Det skal forståes således at Det er en lidt omvendt tankegang, men når man har brugt det nogle gange, virker det naturligt.

Det kan du bruge blænde til

Blænden er hvad der typisk bliver brugt når du skal styre dybdeskarpheden i dine billeder. Et lille blændetal, derved en stor blænde og blændeåbning, lukker meget mere lys ind til kameraets sensor. Derfor, på grund af den måde lys bøjes i objektivet, bliver fokus området meget mindre, og du før en mindre dybdeskarphed.

Du kan læse mere om blænde her.